9.11.2020. [Vokalno instrumentalna nastava] Kolokvijumi u novim okolnostima PDF Print E-mail

Poštovani studenti,

svedoci smo pogoršanja ionako loše epidemiološke situacije u zemlji, u skladu sa čime smo dužni da prilagodimo izvođenje nastave i ocenjivanje tokom ovog semestra. Oba zakazana kolokvijuma se iz tog razloga otkazuju. Prelazimo na online režim ocenjivanja i u nastavku ću opisati kako će to izgledati i šta to tačno znači za vas.

Osmislili smo za vas 15 tema za odgovaranje iz kojih ćete sakupljati po tri boda, do maksimalnih 45. Spisak tema sa ostalim relevantnim podacima možete pronaći ovde: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hv3DaMUd6NNWK2EJLNm01TFMOx7NopvcK4eNtMqHZQg/edit?usp=sharing

Prva kolona "Br. jed." označava redni broj teme kao što joj ime i kaže. Druga kolona "Deo" označava na koji se deo gradiva odnosi tema - teorijski (vežbe) ili praktični (sviranje), iako i teorijske teme podrazumevaju sviranje i izvođenje. Treća kolona "Naslov" je jasna sama po sebi. Četvrta kolona "Br. str." vam govori na kojoj strani Pratkikuma se nalazi zadata tema - obratite pažnju da se brojevi strana odnose na Praktikum iz 2019. godine a ne na stariju Skriptu, o čemu sam već govorio u više navrata. Peta kolona označava POČETAK primanja radova a šesta ZAVRŠETAK primanja radova.

Od vas se očekuje da nam u predviđenom roku (od POČETKA do ZAVRŠETKA primanja radova) pošaljete video snimak svog izvođenja zadate vežbe. Pod "zadatom vežbom" podrazumeva se čitav materijal koji se nalazi na zadatoj stranici; ocenjivanje snimka uzeće u obzir između ostalog i kompletnost izvođenja, odnosno ukoliko izvedete polovinu vežbi to će biti polovina bodova i slično.

Fajlove ćete nazvati tako da se jasno vidi vaše ime, prezime i broj indeksa.

Kako bismo bili sigurni da ste to zaista vi, molili bismo vas da se na video snimku u svakom trenutku vide ruke (odnosno šake), vaše lice i gornji deo vašeg tela, npr. kao na ovoj slici: https://previews.123rf.com/images/artranq/artranq1602/artranq160200155/52240424-beautiful-schoolgirl-playing-piano-at-the-music-school.jpg

Pored toga, s obzirom da vam nikada nismo držali nastavu uživo, mi vas ne poznajemo i čak ne znamo ni kako izgledate. Budući da nemamo drugi način da vas identifikujemo, sa svakim video snimkom koji ćete slati i na kojem će se, kao što je gore rečeno, videti u svakom momentu da to zaista vi izvodite vežbe, zamolićemo vas da sa svakim video snimkom izvođenja "spakujete" i fotografiju na kojoj se vidi vaše lice pored kojeg držite indeks otvoren na prvoj strani. Jedna ista ovakva fotografija može pratiti sve snimke, i sa svakim snimkom mora biti jedna ovakva fotografija.

Sav materijal za kolokvijum slaćete nam preko nekog od servisa za slanje fajlova poput WeTransfer ili sličnog. Ukoliko se ne snalazite sa slanjem fajlova na ovaj način obratite nam se - objasnićemo.

Što se tiče snimaka i fotografija koje šaljete, verujte nam na reč da ćemo sve snimke uništiti odmah nakon ispita, odnosno nakon što ga uspešno položite, a samim snimcima i fotografijama pristup neće imati niko osim mene i asistenta Marka Dulića MA (kojeg "poznajete" sa snimaka vežbi).

Što se tiče instrumenata, svesni smo da uglavnom nemate adekvatne instrumente. Za potrebe ovog predmeta sasvim dovoljan će biti i bilo kakav polovni instrument sa dirkama pune veličine (odnosno, dirkama veličine koja odgovara prstima odrasle osobe), međutim sigurni smo da ćete uspeti da se snađete čak i sa dečijim instrumentom sa manjim dirkama - biće neudobnije, ali uspećete. Što se instrumenta tiče zaista nećemo praviti nikakve probleme, dokle god se čuje sve što treba da se čuje. Ukoliko neko od studenata svira već neki drugi melodijski instrument slobodno se može poslužiti tim instrumentom.

"Kolokvijumi" nisu obavezni za izlazak na ispit. Na ispitu možete osvojiti maksimalno 55 poena što je dovoljno za prolaznu ocenu, ali jasno je da niko ko nije radio ove "kolokvijume" neće moći da računa na visoku ocenu.

S obzirom da je ovo veoma neobičan način provere znanja i uopšte slušanja kursa na visokoškolskoj ustanovi, ocenjivanje ćemo početi tek od sledeće nedelje. Tekuću nedelju očekujemo da ćete provesti u razmišljanju o našem predlogu, da ćete verovatno smisliti neka pitanja na koja želimo da vam odgovorimo. Za sva pitanja dostupan sam putem standardnih kanala komunikacije i molim vas da se ne ustručavate da pišete: http://nikolapacekvetnic.rs/?page_id=8

Čuvajte sebe i svoje najbliže, ponašajte se promišljeno i odgovorno.

DOPUNA #1: obaveštavam studente da je neophodno da proverim sa sekretarom škole da li je ovo zakonito u smislu Zakona o zaštiti ličnih podataka. Očekujte potvrdu ili dodatnu dopunu sutra.

DOPUNA #2: obaveštavam studente da je predložen način izvođenja kolokvijuma zakonit te ćemo tako i nastaviti.